DSCF7253DSCF7235DSCF7184

 

 

 

 

 

 

W czwartek, 5 grudnia 2019r. uczniowie klas I o profilu biologiczno-chemicznym (IDLP, IDLG i IELG) SLO pod opieką p. Edyty Starus, p. Moniki Stępniewskiej, p. Joanny Białuchy i p. Anny Żuchowskiej-Tkaczyk uczestniczyli w wykładach na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej. Wykłady na PŁ miały na celu zaciekawić młodzież tematyką zdrowego żywienia i naukami biotechnologicznymi.

Podczas pierwszego wykładu pt. „Substancje dodatkowe w żywności – jak łączyć poprawę cech produktu z działaniem dietetycznym” wykładowca wyjaśnił jaki jest cel stosowania substancji dodatkowych w produkcji żywności oraz jakie są ich funkcje technologiczne m.in. substancje słodzące, konserwujące, spulchniające, zagęszczające, żelujące, przeciwdziałające zbrylaniu, przedłużające świeżość, utrzymujące wilgotność, wzmacniające smak, zapach i barwę. Uczniowie dowiedzieli się, że właściwości funkcjonalne substancji dodatkowych, a w szczególności zdolność wiązania wody, zagęszczania i żelowania mogą być wykorzystane do uzyskania specjalnych efektów dietetycznych żywności m.in. wytwarzania potraw  o obniżonej energetyczności. Stosowanie zamienników tłuszczu w produkcji żywności pozwala skutecznie obniżyć jej kaloryczność.

Podczas drugiego wykładu dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka udzieliła odpowiedzi na pytanie: Czy odżywianie wpływa na stan zdrowia oraz samopoczucie człowieka? Wyjaśniła młodzieży, które nawyki żywieniowe są dobre, a które złe oraz jakie produkty wywołują efekt prozdrowotny i w jakich nietypowych połączeniach jeszcze korzystniej wpływają na zdrowie oraz samopoczucie. Uczniowie dowiedzieli się, że owoce i warzywa oprócz składników odżywczych (np. witaminy) zawierają związki biologicznie aktywne, takie jak polifenole, barwniki roślinne i terpenoidy. Związki te wykazują szerokie spektrum aktywności biologicznej, m.in. działają antyoksydacyjnie, przeciwnowotworowo, przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnie oraz przeciwcukrzycowo. Białe, zielone, czerwone i fioletowe super produkty oraz super przyprawy nie tylko ubarwiają talerze, ale mają ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Wykładowca życzył młodzieży, aby spożywanie super produktów było ich super wyborem i super nawykiem.

Na koniec spotkania uczniowie zostali zapoznani z historią uczelni, systemem kształcenia oraz kierunkami studiów oferowanymi przez Wydział BiNoŻ PŁ.